ZRAZY ZAWIJANE

Sprawdź szczegóły naszego przepisu na zrazy zawijane.

Składniki

  • 1 kg wołowiny zrazowej
  • 1/2 kg boczku wędzonego
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 cebule
  • musztarda
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 suszone borowiki lub podgrzybki
  • 1 litr bulionu wołowego (może być z kostki)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 opakowanie kwaśnej śmietany 18%
  • 1 czubata łyżka mąki
  • wykałaczki

Przygotowanie

  1. Mięso pokroić w plastry grubości ok. 1 cm (wychodzi 8 – 10 plastrów), rozbić tłuczkiem do mięs. Boczek wędzony pokroić na tyle samo plastrów.
  2. Cebule pokroić na cząstki, ogórki pokroić w słupki.
  3. Każdy plaster mięsa oprószyć solą i pieprzem, posmarować cienko musztardą, położyć plaster boczku, a na nim ułożyć cząstkę cebuli i słupek ogórka. Całość zwinąć w zgrabny rulonik i spiąć wykałaczkami.
  4. Zwinięte zrazy obsmażyć krótko na gorącym oleju, przełożyć do rondla lub brytfanny, zalać gorącym bulionem, dodać suszone grzyby i dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 40 min.
  5. Po tym czasie rozmieszać mąkę z niewielką ilością wody na jednolitą masę, dolać śmietanę i wymieszać. Zaprawić taką śmietaną sos, w którym duszą się zrazy. Delikatnie zamieszać, oprowadzić do wrzenia i zgasić.

Podawać z kluskami śląskimi lub ziemniakami purée.

Czy wiesz, że...

Aby śmietana się nie zważyła, należy najpierw wlać do niej nieco gotującego się sosu i wymieszać, a dopiero potem połączyć z potrawą. Zamiast śmietany można użyć płynny jogurt naturalny.
Zobacz wszystkie przepisy