Stek T-bone

Sprawdź szczegóły naszego przepisu na stek T-bone.

Składniki

  • stek t-bone
  • oliwa
  • sól morska
  • zielony pieprz świeżo zmielony lub tłuczony
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g masła

Przygotowanie

  1. Filet z wołowiny wyjąć z lodówki na godzinę przed smażeniem. Obsypać pieprzem, wysmarować olejem. Włożyć na dobrze rozgrzaną patelnię z grubym dnem i smażyć filet przez 4 minuty z jednej strony, przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 4 minuty, aby uzyskać średnio wysmażony stek (różowe mięso w środku). Aby mięso było dobrze wysmażone, mięso smażyć po 5 minut z każdej strony.
  2. Filet zdjąć z patelni, ułożyć na talerzu, przykryć folią aluminiową i odczekać 4 minuty przed pokrojeniem i podaniem. Doprawić solą, pieprzem i posiekanym czosnkiem. Na 1 minutę przed podaniem, na steku ułożyć 1 łyżkę masła.

Czy wiesz, że...

Steki powinny mieć grubość od 2 do 4 cm? Steki o mniejszej grubości (ok. 2 cm) należy smażyć nieco krócej niż te grubsze. Steki należy solić dopiero na talerzu albo tuż przed podaniem, najlepiej grubą solą, dzięki czemu (sól wydobywa płyny) uzyskuje się rosę na powierzchni kotleta.
Zobacz wszystkie przepisy