Placek Węgierski z Gulaszem
Sprawdź szczegóły naszego przepisu na placek węgierski z gulaszem.
Składniki
- 1/2 kg mięsa wołowego (zrazowa dolna)
- 1 cebula
- 100 g smalcu
- 2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
- 1 łyżeczka papryki mielonej ostrej
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka zielona i 1 papryka czerwona
- 1 szklanka wywaru wołowego
- sól i pieprz oraz kminek do smaku
- na placek: 6 ziemniaków, 1 cebula, 2 łyżki mąki pszennej, 1 jajko, sól i pieprz, olej do smażenia
Przygotowanie
- Mięso pokroić na małe kawałki. Podsmażyć mięso na smalcu, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę oraz przyprawy. Po kilku minutach smażenia podlać wywarem i dusić do miękkości na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
- Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce. Nadmiar wody odlać.
- Dodać mąkę, jajko, sól i pieprz. Wymieszać.
- Rozgrzać olej na patelni (20 cm średnicy) i smażyć z obu stron placki wielkości patelni.
- Placek złożyć na pół, środek napełnić mięsem z gulaszu, a po wierzchu polać sosem.
Placek można ozdobić łyżką kwaśnej śmietany. Amatorom pikantnych potraw polecam dodać także węgierską pastę z ostrej papryki piros arany, co oznacza czerwone złoto.
Czy wiesz, że...
takie placki jada się ponoć w północno-wschodnich Węgrzech? Bardziej popularne są jednak naleśniki napełniane mięsem gulaszowym (pörkölt) i zawijane w kopertę, zwane Hortobagy palacsinta. Polewa się je sosem z gulaszu zagęszczonym śmietaną.