MAKARON Z KOTLECIKAMI Z MIĘSA WOŁOWEGO W SOSIE
Sprawdź szczegóły naszego przepisu na makaron z kotlecikami z mięsa wołowego w sosie.
Składniki
- 1 paczka makaronu wstążki
- 1 słoik kotlecików z mięsa wołowego w sosie z warzywami z Łukowskiej spiżarni
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
- 2 łyżeczki oregano
- 2 łyżeczki bazylii suszonej lub kilka świeżych listków
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 100 g tartego sera
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
- Makaron ugotować „al dente”.
- W międzyczasie przygotować sos: rozgrzać w rondlu oliwę i zeszklić posiekaną cebulę z czosnkiem, dodać pomidory i przyprawy i poddusić ok. 5 minut.
- Dodać klopsiki z sosem, zamieszać, doprowadzić do wrzenia i razem poddusić ok. 5 minut, dodać sól i pieprz do smaku.
- Ugotowany makaron przełożyć do rondla z sosem. Wymieszać.
- Rozłożyć na talerze i posypać obficie tartym serem typu parmezan.
Czy wiesz, że...
Wstążki (tagliatelle) można zastąpić makaronem świderki (fusilli), który dobrze zbiera sos, a ponadto łatwiej niż w przypadku wstążek zachować jedzącym czystość bluzek i krawatów.
Ugotowany makaron z sosem można przełożyć do wysmarowanego lekko masłem żaroodpornego naczynia, posypać tartym serem i zapiec w gorącym piekarniku przez kilka minut, do roztopienia się sera. W tym przypadku można wymieszać makaron z sosem i z serem typu mozarella (ok. 200 g), a po wierzchu posypać parmezanem.
Ugotowany makaron z sosem można przełożyć do wysmarowanego lekko masłem żaroodpornego naczynia, posypać tartym serem i zapiec w gorącym piekarniku przez kilka minut, do roztopienia się sera. W tym przypadku można wymieszać makaron z sosem i z serem typu mozarella (ok. 200 g), a po wierzchu posypać parmezanem.
makaron przywiózł do Włoch Marco Polo ze swoich podróży do Chin? Wiadomo także, że w procesie kanonizacji św. Wilhelma Eremity decydującym był dokonany przez niego cud, polegający na zamianie w sos mięsny (ragú) grudki błota, którą wrzucił mu do makaronu poirytowany jego żebraniną chłop. A ponieważ było to dużo wcześniej niż podróże Marco Polo, to prawdziwi włoscy patrioci (italiani veri) uważają, że jest to dowód na najpewniejszą włoskość makaronu.