KOTLETY Z ROZBRATLA Z WARZYWAMI
Sprawdź szczegóły naszego przepisu na kotlety z rozbratla z warzywami.
Składniki
- 4 plastry rozbratla po 200 g każdy
- musztarda
- 3 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 2 szklanki bulionu
- 12 kaparów
- 1 cytryna
- 300 g różnych warzyw korzeniowych np. marchewka, pietruszka, seler,
- 2 łyżki natki pietruszki posiekanej
- 250 g zacierek
- sól i pieprz
Przygotowanie
- Mięso oczyścić kuchennym ręcznikiem papierowym, lekko rozbić, posolić, popieprzyć, posmarować musztardą z każdej strony.
- Rozgrzać olej, plastry wołowiny mocno podsmażyć z obu stron, wyjąć z tłuszczu i włożyć do rondla.
- Cebulę obrać, pokroić w krążki i zeszklić na tłuszczu po wołowinie z odrobiną masła. Posypać mąką, zamieszać, zalać bulionem i zagotować, uzyskując sos do duszenia.
- Posiekane kapary i startą skórkę z cytryny zmieszać z sosem, zalać nim plastry wołowiny. Dusić w rondlu przez. ok. 50 min na średnim ogniu, często obracając.
- W tym czasie warzywa obrać i pokroić w cienkie paski, poddusić na maśle, aż będą miękkie, doprawić solą i pieprzem. Zacierki ugotować i odcedzić.
- Mięso rozłożyć na talerze, polać sosem, obłożyć warzywami, posypać zieloną pietruszką i podawać z zacierkami.
Czy wiesz, że...
Aby uzyskać harmonię smaku wina z duszoną wołowiną najlepiej dobrać wino czerwone, mocno wytrawne, o gęstej konsystencji i intensywnym aromacie? Taki trunek idealnie podkreśla smak mięsa wołowego.