GULASZ WĘGIERSKI
Sprawdź szczegóły naszego przepisu na gulasz węgierski.
Składniki
- 1 kg mięsa wołowego (zrazowa dolna)
- 300 g cebuli
- 100 g smalcu (można zastąpić olejem)
- 20 g papryki mielonej słodkiej
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 papryki zielone
- 1/2 puszki pomidorów krojonych bez skórki
- 1/2 litra wywaru wołowego
- sól i kminek do smaku
Przygotowanie
- Mięso pokroić w kostkę o boku 3 cm.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na smalcu, dodać mieloną paprykę, szybko zamieszać i dodać mięso.
- Stale mieszając lekko posolić i dolać część gorącego wywaru oraz rozgnieciony czosnek i kminek. Przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i dusić powoli od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby podlewać wywar.
- Kiedy mięso zmięknie, dodać pokrojone w kostkę zielone papryki i pomidory. Dusić dalej około 15 minut.
Podawać z ziemniakami lub kluseczkami kładzionymi i surówką z kiszonej kapusty.
Czy wiesz, że...
to co my nazywamy gulaszem, Węgrzy nazywają „pörkölt”? Gulasz dla Węgrów jest rodzajem zupy, którą uzyskuje się dodając do potrawy więcej wywaru oraz ziemniaki i zacierki.