GULASZ WĘGIERSKI

Sprawdź szczegóły naszego przepisu na gulasz węgierski.

Składniki

  • 1 kg mięsa wołowego (zrazowa dolna)
  • 300 g cebuli
  • 100 g smalcu (można zastąpić olejem)
  • 20 g papryki mielonej słodkiej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 papryki zielone
  • 1/2 puszki pomidorów krojonych bez skórki
  • 1/2 litra wywaru wołowego
  • sól i kminek do smaku

Przygotowanie

  1. Mięso pokroić w kostkę o boku 3 cm.
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na smalcu, dodać mieloną paprykę, szybko zamieszać i dodać mięso.
  3. Stale mieszając lekko posolić i dolać część gorącego wywaru oraz rozgnieciony czosnek i kminek. Przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i dusić powoli od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby podlewać wywar.
  4. Kiedy mięso zmięknie, dodać pokrojone w kostkę zielone papryki i pomidory. Dusić dalej około 15 minut.

Podawać z ziemniakami lub kluseczkami kładzionymi i surówką z kiszonej kapusty.

Czy wiesz, że...

to co my nazywamy gulaszem, Węgrzy nazywają „pörkölt”? Gulasz dla Węgrów jest rodzajem zupy, którą uzyskuje się dodając do potrawy więcej wywaru oraz ziemniaki i zacierki.
Zobacz wszystkie przepisy