CHILI CON CARNE

Sprawdź szczegóły naszego przepisu na chili con carne.

Składniki

  • 1/2 kg mielonej wołowiny
  • 1 duża cebula
  • 3-5 ząbków czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki (400 g)
  • 2 puszki czerwonej fasoli konserwowej (Red kidnney beans)
  • 1 biała, zielona albo czerwona świeża papryka
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • po 1 łyżeczce mielonej papryki chili i mielonej papryki słodkiej
  • po 2 łyżeczki oregano i mielonego kuminu
  • 1 szklanka bulionu wołowego
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego sól do smaku

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek obrać i posiekać, paprykę umyć oczyścić z nasion i pokroić w drobną kostkę.
  2. W dużym rondlu rozgrzać olej i zeszklić paprykę, cebulę i czosnek. Dodać mięso, zwiększyć ogień i energicznie mieszać aby nie powstały grudki mięsa. Dodać bulion, przyprawy i pomidory. Dusić po przykryciem ok. 10 minut.
  3. Dodać fasolkę i delikatnie wymieszać. Dusić razem ok 10 minut. Podawać w glinianych miseczkach do tortilli albo ryżu i udekorować ostrymi konserwowymi papryczkami jalapeño.

Czy wiesz, że...

Chili con carne podaje się także z tartym serem typu cheddar i pokrojoną drobno cebulką. Niektórzy dodają po łyżce kwaśnej śmietany. Następnego dnia chili con carne smakuje jeszcze lepiej, mniam!
chili con carne jest najbardziej znaną na świecie potrawą tzw. kuchni Tex-Mex, a także jest oficjalnym daniem flagowym stanu Teksas w USA? Danie to zostało uchwalone uchwałą nr 18 Parlamentu Stanowego 65 kadencji w 1977 roku, ale ma ono o wiele dłuższą historię. Już w XIX wieku chili con carne było bardzo popularne wśród mieszkających w Teksasie Meksykańczyków (pamiętajmy, że do 1846 roku Teksas należał do Meksyku).
W miastach takich jak San Antonio, w okolicach „mercado” czyli targu, przy muzyce i śpiewie mariachi, kupujący wzmacniali się tą potrawą przygotowywaną przez sławnych „chili queens”, tj. królowych chili. Danie to było również bardzo popularne wśród poganiaczy bydła (oczywiście kowboje) na preriach i wśród robotników budujących linie kolejowe na pustyniach. Jednak wówczas używano do tej potrawy suszone wołowe mięso.
Zobacz wszystkie przepisy