PRZEKĄSKA TATARSKA
Przekąska tatarska – półprodukt z najlepszej jakości mięsa wołowego, przyprawiony, gotowy do podania. W celu wzbogacenia smaku i nadania potrawie wykwintnego charakteru, można podawać z jajkiem, ogórkiem konserwowym, cebulą i oliwą. Najczęściej serwowana jako przekąska do kanapek oraz wyśmienita przystawka.
Składniki
- Przekąska tatarska
- 1 cebulka
- 2 korniszony
- 2 małe grzybki marynowane
- 2 łyżeczki kaparków
- 1 łyżeczka sosu worcestershire
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka oliwy
- po 1 żółtku na porcję
- sól i pieprz
Przygotowanie
- Mięso skropić sokiem z cytryny, wymieszać z oliwą i sosem worcestershire.
- Doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem.
- Cebulkę, ogórek i grzybki pokroić w bardzo drobną kostkę.
- Porcję mięsa wyłożyć na talerz, na wierzchu położyć surowe żółtko.
- Popieprzyć grubo mielonym pieprzem, obok ułożyć cebulkę, ogórek, grzybki i kaparki.
Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem i kieliszeczkiem zmrożonej wódki.
Czy wiesz, że...
Świeże jajka używane na surowo do potraw zawsze należy najpierw sparzyć ok. 20 sekund w mocno osolonym wrzątku. Robi się tak z uwagi na prawdopodobieństwo obecności bakterii (salmonella) na skorupce jajka. Wszystkie dodatki do tatara, które mają odczyn kwaśny lub słony są dodatkowym naturalnym zabezpieczeniem przed tymi bakteriami. To samo dotyczy kieliszeczka zmrożonej.