PASTELITOS, czyli pierożki lub paszteciki

Sprawdź szczegóły naszego przepisu na pastelitos, czyli pierożki lub paszteciki.

Składniki

  • Ciasto: 500 g mąki pszennej, 3/4 szklanki wody, 2 surowe żółtka, 2 łyżeczki soli, 60 g masła, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • farsz: 60 dag chudego mięsa wołowego (bez kości)
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju sojowego
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 szczypty oregano
  • 1/2 łyżeczki Worcestershire Sauce (sos angielski)
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 1 łyżka kaparków
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego i 3 łyżki wody
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanych ogórków konserwowych
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 posiekane jaja na twardo
  • 12 posiekanych oliwek
  • mąka do posypania stolnicy oraz 3/4 l. oleju do głębokiego smażenia

Przygotowanie

  1. Ciasto: w misce utrzeć żółtka z masłem, dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić. Wyrobione ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.
  2. Farsz: mięso przekręcić przez maszynkę do mięsa z sitkami o dużych otworach, przyprawić solą, pieprzem, oregano, sosem angielskim, octem i dodać posiekaną cebulkę, czosnek i pietruszkę. Rozgrzać w rondlu olej i przesmażyć mięso. Dodać rozprowadzony w wodzie koncentrat pomidorowy, zamieszać i pozostawić na małym ogniu pod przykryciem przez 25 minut. Następnie dodać kaparki, ogóreczki i rodzynki i pozostawić na ogniu przez 5 minut. W końcu dodać posiekane oliwki i jaja, wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
  3. Wyjąć ciasto z lodówki i na stolnicy posypanej mąką rozwałkować na cienkie placki. Wykrawać szklanką krążki i nakładać farsz łyżeczką. Brzegi krążków zwilżać wodą, przykrywać drugim krążkiem i sklejać je naciskając umączonym widelcem.
  4. W patelni (rondlu) do głębokiego smażenia rozgrzać olej do poziomu średniego (ok. 180°) i wkładać ostrożnie gotowe pastelitos. Smażyć na złoty kolor, a po wyjęciu z patelni układać na bibule aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Czy wiesz, że...

Pierożki te lepiej przygotować dzień wcześniej, a przed podaniem zagrzać w piekarniku.
Zobacz wszystkie przepisy