ZUPA GULASZOWA PODAWANA Z CHLEBEM WIEJSKIM
Sprawdź szczegóły naszego przepisu na zupę gulaszową podawaną z chlebem wiejskim.
Składniki
- 400 g chudego mięsa wołowego
- 2 cebule pokrojone w talarki
- 1 ząbek czosnku zmiażdżony
- 150 g ziemniaków
- 100 g mrożonego groszku
- 100 g pieczarek
- 2 marchewki
- 2 łyżki oleju
- 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki
- 1 szklanka soku pomidorowego
- 1,5 szklanki bulionu
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka otartego majeranku
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie
- Obrać ziemniaki i pokroić w kostkę, a marchewkę w plasterki. Pieczarki posiekać na ćwiartki, a mięso pokroić na kawałki.
- Rozgrzać olej i podsmażyć mięso. Dodać ziemniaki oraz pozostałe warzywa oprócz groszku, wszystko razem poddusić.
- Zalać sokiem pomidorowym i bulionem. Dodać przyprawy i gotować ok. 30-40 min bez przykrycia na średnim ogniu.
- Zupę doprawić do smaku.
Podawać ze świeżym chlebem wiejskim.