SMAKOWITE ZRAZY WOŁOWE BITE DUSZONE ZE ŚMIETANĄ

Sprawdź szczegóły naszego przepisu na smakowite zrazy wołowe bite duszone ze śmietaną.

Składniki

  • 1 kg łopatki wołowej bez kości
  • 2 łyżki masła
  • 10 dag smalcu
  • 2 cebule
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
  • sól i pieprz czarny

Przygotowanie

  1. Łopatkę pociąć w poprzek włókien mięsnych na porcje. Mięso lekko rozbić i posiekać nożem formując cienkie, płaskie owalne płaty.
  2. Oprószyć solą, pieprzem najlepiej świeżo zmielonym, mąką pszenną.
  3. Szybko i silnie obrumienić na tłuszczu.
  4. Cebulę pokroić w talarki, usmażyć na tłuszczu, który pozostał po smażeniu mięsa.
  5. Zrazy przełożyć do rondla, podlać bulionem, dodać cebulę, masło i dusić wolno do miękkości (ok. 50-90 min.). Pod koniec duszenia dodać śmietanę rozmieszaną z łyżeczką mąki pszennej. Całość jeszcze raz zagotować.

Do mięsa w trakcie duszenia można dodać suszone grzyby. Podawać z kaszami, ziemniakami, kluskami i surówkami.

Czy wiesz, że...

W Japonii hoduje się specjalną rasę bydła Wagyu skarmianą piwem? Mięso bydła rasy Wagya jest wyjątkowo marmurkowate, niezwykle delikatne i bardzo aromatyczne.
Zobacz wszystkie przepisy