SMAKOWITE ZRAZY WOŁOWE BITE DUSZONE ZE ŚMIETANĄ
Sprawdź szczegóły naszego przepisu na smakowite zrazy wołowe bite duszone ze śmietaną.
Składniki
- 1 kg łopatki wołowej bez kości
- 2 łyżki masła
- 10 dag smalcu
- 2 cebule
- 4 łyżki mąki pszennej
- 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
- sól i pieprz czarny
Przygotowanie
- Łopatkę pociąć w poprzek włókien mięsnych na porcje. Mięso lekko rozbić i posiekać nożem formując cienkie, płaskie owalne płaty.
- Oprószyć solą, pieprzem najlepiej świeżo zmielonym, mąką pszenną.
- Szybko i silnie obrumienić na tłuszczu.
- Cebulę pokroić w talarki, usmażyć na tłuszczu, który pozostał po smażeniu mięsa.
- Zrazy przełożyć do rondla, podlać bulionem, dodać cebulę, masło i dusić wolno do miękkości (ok. 50-90 min.). Pod koniec duszenia dodać śmietanę rozmieszaną z łyżeczką mąki pszennej. Całość jeszcze raz zagotować.
Do mięsa w trakcie duszenia można dodać suszone grzyby. Podawać z kaszami, ziemniakami, kluskami i surówkami.
Czy wiesz, że...
W Japonii hoduje się specjalną rasę bydła Wagyu skarmianą piwem? Mięso bydła rasy Wagya jest wyjątkowo marmurkowate, niezwykle delikatne i bardzo aromatyczne.