SZTUKA MIĘS
Sprawdź szczegóły naszego przepisu na sztukę mięs.
Składniki
- 1/2 kg szpondra
- 1 kg wołowiny krzyżowej
- włoszczyzna (2 pietruszki, 4 marchewki, 1/2 selera, por, 1 gałązka lubczyku)
- 2 małe cebule
- 2 listki laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu
- 3 ziarna jałowca
- sól do smaku
- dodatki: makaron nitki, ziemniaki, natka, chrzan
Przygotowanie
- Szponder blanszować we wrzącej wodzie kilka minut, odcedzić i schłodzić. Włożyć do garnka i zalać 3 l. zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia. Dodać wołowinę krzyżową, odszumować, ew. usunąć nadmiar tłuszczu, gotować ok. 50 minut. Cebule w łupinie przekroić na pół i przypiec nad gazem lub przeprażyć na suchej patelni i dodać do wywaru.
- Dodać obraną i umytą włoszczyznę, sól i pozostałe przyprawy i gotować razem jeszcze ok. 1/2 godziny, do miękkości mięsa. Ugotowane mięso pokroić w plastry.
Czy wiesz, że...
Cesarz CK Monarchii Austro-Węgierskiej, Franciszek Józef jadał taką sztukę mięs codziennie? To wspaniałe danie może cieszyć nasze podniebienia również dziś. Inspiracją tego przepisu była moja ostatnia podróż kulinarna do Wiednia, gdzie mogłem skosztować słynącą jako najlepsza sztuka mięs, nazywaną w Austrii Tafelspitz. Było to w restauracji Plachutta. Po pierwszym tak wspaniałym daniu musi nastąpić drugie, a to obowiązkowo sznycel wieprzowy Figlmüller. Na cielęcy, czyli prawdziwy sznycel po wiedeńsku, nie miałem już siły.