ZRAZY ZAWIJANE
Sprawdź szczegóły naszego przepisu na zrazy zawijane.
Składniki
- 1 kg wołowiny zrazowej
- 1/2 kg boczku wędzonego
- 2 ogórki kiszone
- 2 cebule
- musztarda
- sól i pieprz do smaku
- 3 suszone borowiki lub podgrzybki
- 1 litr bulionu wołowego (może być z kostki)
- 2 łyżki oleju
- 1 opakowanie kwaśnej śmietany 18%
- 1 czubata łyżka mąki
- wykałaczki
Przygotowanie
- Mięso pokroić w plastry grubości ok. 1 cm (wychodzi 8 – 10 plastrów), rozbić tłuczkiem do mięs. Boczek wędzony pokroić na tyle samo plastrów.
- Cebule pokroić na cząstki, ogórki pokroić w słupki.
- Każdy plaster mięsa oprószyć solą i pieprzem, posmarować cienko musztardą, położyć plaster boczku, a na nim ułożyć cząstkę cebuli i słupek ogórka. Całość zwinąć w zgrabny rulonik i spiąć wykałaczkami.
- Zwinięte zrazy obsmażyć krótko na gorącym oleju, przełożyć do rondla lub brytfanny, zalać gorącym bulionem, dodać suszone grzyby i dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 40 min.
- Po tym czasie rozmieszać mąkę z niewielką ilością wody na jednolitą masę, dolać śmietanę i wymieszać. Zaprawić taką śmietaną sos, w którym duszą się zrazy. Delikatnie zamieszać, oprowadzić do wrzenia i zgasić.
Podawać z kluskami śląskimi lub ziemniakami purée.
Czy wiesz, że...
Aby śmietana się nie zważyła, należy najpierw wlać do niej nieco gotującego się sosu i wymieszać, a dopiero potem połączyć z potrawą. Zamiast śmietany można użyć płynny jogurt naturalny.