PIECZEŃ PO MYŚLIWSKU
Sprawdź szczegóły naszego przepisu na pieczeń po myśliwsku.
Składniki
- 1,5 kg wołowiny na pieczeń
- 150 g słoniny
- 100 g czystej wódki albo żubrówki
- 1/2 l bulionu wołowego
- po 5 ziaren ziela angielskiego, jałowca, pieprzu i 3 goździki
- 1 łyżeczka soli
- 2 listki laurowe
- 2 gałązki świeżego rozmarynu lub 1 łyżeczka suszu
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 suszone borowiki
- 2 szalotki
- łyżeczka masła
Przygotowanie
- Słoninę pokroić w słupki. Mięso ponakłuwać ostrym nożem i naszpikować słoniną. Skropić połową wódki.
- Przyprawy w ziarnach utłuc w moździerzu, dodać sól i wymieszać z rozgniecionym czosnkiem. Natrzeć mięso.
- Rozgrzać mocno olej w brytfannie i szybko obsmażyć pieczeń ze wszystkich stron. Podlać bulionem, dodać listki laurowe, rozmaryn i suszone grzyby. Przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego do 2000 C piekarnika. Piec ok. 1,5 godziny. Po ok. 40 minutach pieczeń obrócić i w razie potrzeby podlać bulionem.
- Gotową pieczeń wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce.
- Szalotki pokroić i zeszklić na maśle. Dodać do sosu. Wlać resztę wódki i zagotować, w razie potrzeby uzupełnić sos bulionem.
- Pieczeń pokroić w plastry i włożyć do brytfanny z sosem. Doprowadzić do wrzenia.
Podawać z ziemniakami i buraczkami.