PIECZEŃ PO MYŚLIWSKU

Sprawdź szczegóły naszego przepisu na pieczeń po myśliwsku.

Składniki

  • 1,5 kg wołowiny na pieczeń
  • 150 g słoniny
  • 100 g czystej wódki albo żubrówki
  • 1/2 l bulionu wołowego
  • po 5 ziaren ziela angielskiego, jałowca, pieprzu i 3 goździki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 listki laurowe
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu lub 1 łyżeczka suszu
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 suszone borowiki
  • 2 szalotki
  • łyżeczka masła

Przygotowanie

  1. Słoninę pokroić w słupki. Mięso ponakłuwać ostrym nożem i naszpikować słoniną. Skropić połową wódki.
  2. Przyprawy w ziarnach utłuc w moździerzu, dodać sól i wymieszać z rozgniecionym czosnkiem. Natrzeć mięso.
  3. Rozgrzać mocno olej w brytfannie i szybko obsmażyć pieczeń ze wszystkich stron. Podlać bulionem, dodać listki laurowe, rozmaryn i suszone grzyby. Przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego do 2000 C piekarnika. Piec ok. 1,5 godziny. Po ok. 40 minutach pieczeń obrócić i w razie potrzeby podlać bulionem.
  4. Gotową pieczeń wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce.
  5. Szalotki pokroić i zeszklić na maśle. Dodać do sosu. Wlać resztę wódki i zagotować, w razie potrzeby uzupełnić sos bulionem.
  6. Pieczeń pokroić w plastry i włożyć do brytfanny z sosem. Doprowadzić do wrzenia.

Podawać z ziemniakami i buraczkami.

Zobacz wszystkie przepisy